פוטותרפיה (Phototherapy) היא הרבה מעבר לטכניקה טיפולית; היא שפה חדשה, גשר ישיר אל התת-מודע, וכלי רב-עוצמה לגיבוש נרטיב חיים חדש.
בעולם שבו כולנו מוצפים בדימויים ויזואליים, הפוטותרפיה לוקחת את המצלמה והתמונה והופכת אותן מכלי לתיעוד שטחי ("תראו מה אכלתי" או "איך אני נראה בסטורי") לכלי לעבודה נפשית עמוקה.
הנה צלילת עומק לעולם המרתק הזה ולדרך שבה הוא משנה את הסיפור שאנחנו מספרים לעצמנו על עצמנו.
מה זה בכלל פוטותרפיה?
בבסיסה, פוטותרפיה היא שימוש בצילומים (קיימים או כאלה שמצולמים במהלך הטיפול) ככלי להבעה רגשית, תקשורת וריפוי. הטיפול משלב צילום אקטיבי, התבוננות באלבומי משפחה, עבודה עם תמונות של המטופל שהצטלם בעבר, או שימוש בתמונות "מטפוריות" מוכנות (קלפים טיפוליים).
היופי בפוטותרפיה הוא שהיא עוקפת את מנגנוני ההגנה המילוליים שלנו. לפעמים קשה לנו למצוא את המילים המדויקות לכאב, לפחד או לטראומה, אבל תמונה אחת יכולה לפתוח סכר שלם של רגשות.
הנרטיב החדש: איך הצילום משנה את הסיפור שלנו?
המושג "נרטיב" מתייחס לסיפור הפנימי שאנחנו מספרים לעצמנו על מי אנחנו, מה העבר שלנו ומה השווי שלנו. פוטותרפיה מייצרת נרטיב חדש בכמה דרכים מרכזיות:
1. החזרת השליטה על "העדשה" (Re-framing)
בחיים, לעיתים קרובות אנחנו מרגישים שהסיפור שלנו נכתב על ידי אחרים (ההורים, החברה, בן הזוג). כשאדם אוחז במצלמה, הוא הופך לבמאי של החיים שלו. הוא מחליט במה להתמקד, מה להשאיר מחוץ לפריים, ואיזה אור להטיל על הנושא.
הנרטיב החדש: "אני לא רק דמות פסיבית בסיפור של מישהו אחר. אני הצלם, ואני בוחר איך להסתכל על המציאות שלי."
2. פירוק והרכבה של העבר (אלבום התמונות המשפחתי)
אלבומי תמונות משפחתיים מציגים לרוב נרטיב "מושלם": כולם מחייכים ביום הולדת, כולם מאושרים בחופשה. פוטותרפיה מאפשרת להביט בתמונות האלה במבט שני, ביקורתי וחומל בו-זמנית:
-
מה קרה רגע לפני שהתמונה צולמה?
-
מי חסר בפריים?
-
מה אומר שפת הגוף של הילד שמחייך בכוח?
התבוננות זו מאפשרת למטופל להשתחרר מהנרטיב הכפוי של "הכל היה מושלם ולכן אסור לי להרגיש עצוב", ולייצר סיפור אותנטי ומורכב יותר שבו יש מקום גם לכאב. בתמונה השתקפות עם מיסגור של הרשת דייגים על פניי המים, מה מספרת לכם.ן התמונה?
3. "אני" מול "הדמות שלי" (עבודה עם דיוקן עצמי)
צילום עצמי (סלפי מודע, לא אופנתי) מאפשר לאדם להתבונן בעצמו מבחוץ, כאילו הוא דמות בסיפור. זהו כלי מדהים לעבודה על דימוי גוף והערכה עצמית. דרך המצלמה אפשר לתעד חלקים בגוף או בנפש שהסתרנו, לתת להם מקום, ואפילו למצוא בהם יופי או כוח.
הכלים המרכזיים ליצירת הנרטיב
| הכלי הפוטותרפי | הפעולה הטיפולית | הנרטיב שנבנה |
| צילום אקטיבי | יציאה למרחב וצילום אובייקטים שמייצגים רגש (למשל: עץ פגוע, פרח שבוקע מהבטון). | "אני מסוגל למצוא ביטוי חיצוני למה שמתחולל אצלי בפנים." |
| צילום של המטופל על ידי המטפל | חוויה שבה המטופל מרגיש "נראה" (Seen) ללא שיפוטיות. | "אני ראוי לתשומת לב, יש בי חלקים יפים ועמוקים ששווה לראות." |
| פוטו-מונטאז' / קולאז' | גזירה והדבקה של תמונות שונות, שילוב של העבר עם ההווה. | "אני יכול לחבר את חלקי הזהות המפוזרים שלי לשלם אחד חדש." |
בתמונה ממעל צילום מיקסאנג (פוסט נפרד בהמשך) של "ספייס" (מינימליזם)
סיכום: מכאוס לסיפור בעל משמעות
הנרטיב החדש שהפוטותרפיה מייצרת הוא נרטיב של אינטגרציה וחמלה. היא לוקחת רגעים קפואים בזמן (התמונות) ומפיחה בהם תנועה וחיים דרך הדיאלוג הטיפולי.
בעולם המודרני, שבו המצלמה משמשת לעיתים קרובות ליצירת מצג שווא של שלמות, הפוטותרפיה מחזירה למצלמה את הנשמה שלה – היא הופכת אותה לכלי שמסייע לנו להביט לעצמנו בעיניים, לקבל את הסדקים, ולכתוב את פרק ההמשך של חיינו בצורה מודעת וחופשית יותר.
בצילום: צילום מיקסאנג של "ספייס", ו – "צבע"

